Σάββατο, 14 Απριλίου 2018

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ;

0 σχόλια

Η θετική ψυχολογία μελετά τους παράγοντες που κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη, πιο ικανοποιητική. Είναι ο τομέας της ψυχολογίας που προτιμά ν’ ασχολείται με την ενίσχυση των θετικών παραγόντων στη ζωή μας και όχι με την επούλωση των τραυμάτων. Ασχολείται με τη δύναμη και όχι με τις αδυναμίες.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η θετική ψυχολογία «αχρηστεύει» τους υπόλοιπους τομείς της ψυχολογίας. Απλά έρχεται να τους συμπληρώσει, καθώς θεωρεί ότι για αρκετά χρόνια ήδη η ψυχολογία δίνει σημαντική προτεραιότητα στη διόρθωση των προβλημάτων.

Γενικές αρχές θετικής ψυχολογίας

Η θετική ψυχολογία βασίζεται σε κάποιες γενικές αρχές. Αφενός θεωρεί ότι τα καλά πράγματα στη ζωή είναι εξίσου βασικά με τα κακά. Είναι ουσιαστικό δηλαδή να ξέρει κανείς τι τον ευχαριστεί και όχι μόνο τι δεν τον δυσαρεστεί. Για παράδειγμα το ότι κάποιος δε θέλει να παντρευτεί στο εγγύς μέλλον δεν είναι αρκετό. Πρέπει να συνειδητοποιήσει και τι θα ήθελε να κάνει στην προσωπική του ζωή. Δεύτερον, ικανοποίηση από τη ζωή δε σημαίνει απλά απουσία προβλημάτων. Δηλαδή δεν είμαι ικανοποιημένος από τη ζωή μου αν δεν έχω κατάθλιψη. Η ικανοποίηση από τη ζωή προϋποθέτει επιπλέον συνθήκες. Και τρίτον, η καλή ζωή προϋποθέτει μια αντίστοιχη κοσμοθεωρία από τον άνθρωπο.

Κάποια βασικά πιστεύω της θετικής ψυχολογίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να είναι χαρούμενοι Η ευτυχία είναι απόρροια καλών πραγμάτων στη ζωή. Η ευτυχία οδηγεί σε επιθυμητά αποτελέσματα στο σχολείο ή στη δουλειά, σε ικανοποιητικές κοινωνικές σχέσεις, σε καλή υγεία και μακροζωία.
Ο χαρακτήρας του ανθρώπου αποκαλύπτεται σε κρίσιμες καταστάσεις.
Η δουλειά μας πρέπει να ικανοποιεί την ανάγκη μας για στοχοθεσία και αυτοπραγμάτωση.
Είναι σημαντική η ύπαρξη άλλων ανθρώπων στη ζωή μας, οι οποίοι μας ενδιαφέρουν.
Είναι σημαντική η αίσθηση της αυτονομίας, της πληρότητας και η σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους.
Η «καρδιά» μετράει περισσότερο από το «μυαλό». Είναι σημαντικό να είμαι ικανοί για ανιδιοτελή αγάπη.
Η καλή ζωή μπορεί να διδαχτεί.

Τελειώνοντας, πρόκειται για ένα πεδίο της ψυχολογίας που προκαλεί ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον σε ειδικούς και θεραπευόμενους. Μπορεί πριν από κάποια χρόνια να μην αποτελούσε αντικείμενο για μελετητές και ακαδημαϊκούς, φαίνεται όμως ότι πλέον υπάρχει ανάγκη για διερεύνηση αυτού του –ενδιαφέροντος ομολογουμένως- πεδίου της ψυχολογίας.

Συντάκτης: Εύη Μεσσαριτάκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

πηγή: flowmagazine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος!