Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

0 σχόλια

Στη σημερινή κοινωνία η νεότητα θεωρείται μια κατάσταση, την οποία ειδικά οι γυναίκες προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν. Η ωριμότητα και η γήρανση αντιμετωπίζονται σαν μη φυσιολογικές και μη αποδεκτές καταστάσεις.

Η όμορφη εμφάνιση θεωρείται και αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο που βοηθά τόσο στις κοινωνικές επαφές, αλλά και στο χώρο της εργασίας. Μέσα από αυτή τη λογική ξεκινά και η αποδοχή κάθε μέσου που οδηγεί στην επίτευξη τόσο της νεότητας, όσο και της ομορφιάς.

Τα κοινωνικά πρότυπα, η κοινωνική πίεση, αλλά και το γεγονός ότι τα μέσα επίτευξης της διατήρησης της ομορφιάς και της νεότητας είναι σχετικά προσιτά, έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των αισθητικών επεμβάσεων. Είναι άραγε αρνητικό και ματαιόδοξο να επιχειρούμε μια αισθητική επέμβαση;

Το γεγονός ότι μιλάμε για μία χειρουργική επέμβαση, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει. Παρόλα αυτά, εάν η απόφαση να μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία είναι προϊόν ώριμης σκέψης, οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα είναι σ’ ένα λογικό επίπεδο και δεν διακατεχόμαστε από εμμονή γεια το τέλειο, τότε βεβαίως έχουμε κάθε λόγο να προχωρήσουμε στην αισθητική επέμβαση της αρεσκείας μας.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αισθητικές αυτές επεμβάσεις αφορούν την αποκατάσταση δυσμορφιών, γεγονός που τις καθιστά απολύτως απαραίτητες.

Στον αντίποδα είναι βέβαιο η επιρρέπεια κάποιων ανθρώπων σε κάθε είδους πλαστική επέμβαση.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι ανεξάρτητη των κοινωνικών προτύπων και στερεοτύπων.

Το κοινωνικό μας σύστημα είναι γεμάτο αξιώσεις και επιβολές και με αυτό τον τρόπο καθορίζονται πολλές πλευρές της σύγχρονης ζωής. Σε αυτές τις αξιώσεις και επιβολές πιο ευάλωτη είναι η γυναίκα, καθώς τόσο η κοινωνία όσο και η οικογένεια παρουσιάζουν σαν αντικειμενικές αλήθειες γενικεύσεις και παραδοχές, που το μόνο που προσθέτουν στην καθημερινή ζωή μιας γυναίκας είναι η ανασφάλεια για την εξωτερική της εμφάνιση.

Έτσι η γυναίκα μπαίνει σε μια συνεχή και ασταμάτητη προσπάθεια να δημιουργήσει έναν εαυτό ανάλογο των προσδοκιών του κοινωνικού περιβάλλοντος, να διορθώσει ακόμα και φυσιολογικά και όμορφα στοιχεία της και να προσδοκά το τέλειο. Στην περίπτωση αυτή η ιδέα της πλαστικής επέμβασης γίνεται εμμονή, η οποία εμφανίζεται συχνότερα πλέον κι αυτό την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη. Βλέπουμε δηλαδή άτομα, κυρίως γυναίκες, να νιώθουν την απίστευτα ναρκισσιστική ανάγκη να αρέσουν, με οποιοδήποτε κόστος και χωρίς κανένα όριο. Αυτή η συμπεριφορά παραπέμπει σε προσωπικότητες με μειωμένη αυτοεκτίμηση, οι οποίες βιώνουν άγχος, απογοήτευση, θλίψη, και αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας. Τα συναισθήματα αυτά μετατρέπονται σιγά-σιγά σε έντονο ψυχολογικό πρόβλημα και τα άτομα αυτά στον καθρέφτη τους βλέπουν δυσμορφίες στο πρόσωπο και στο σώμα τους, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν επακριβώς αυτή τη δυσμορφία και χωρίς να μπορούν να την αντιμετωπίσουν και να τη διαχειριστούν.

Το κυνήγι του τέλειου γίνεται μια διαταραχή, ένα ψυχιατρικό πρόβλημα. Η ανασφάλεια για το σώμα μας, ο φόβος για τα γηρατειά και το θάνατο, η μίμηση κοινωνικών προτύπων οδηγεί σε μια τεράστια ανάγκη για εξωτερικές αλλαγές χωρίς τέλος. Μια επέμβαση καλύπτει προσωρινά και απαλύνει προσωρινά τον ψυχικό πόνο, ο οποίος με την πρώτη ευκαιρία θα εμφανιστεί ξανά με σοβαρότερα συμπτώματα.

Το όριο ανάμεσα στο εφικτό και στο τέλειο είναι η γνώση που πρέπει να έχει το άτομο ότι μια πλαστική μπορεί να γυρίσει το ρολόι του χρόνου λίγο πίσω, να βοηθήσει την εικόνα του, να τονώσει την αυτοπεποίθησή του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή του, να σταματήσει τον χρόνο και τη φθορά του σώματος, κάτι που είναι αναπόφευκτο.

Εξάλλου ευτυχία είναι η αγάπη προς τον μοναδικό εαυτό μας, που πιθανότατα καλύπτεται από τα αποτελέσματα μιας πλαστικής έτσι ώστε να χάνεται η αλήθεια του.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,
Αρθρογράφος του flowmagazine.gr

πηγή: flowmagazine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος!