Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

0 σχόλια

 ΛΑΓΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ 
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
 1 φακελάκι μαγιά ξηρή 
- Σουσάμι 
- Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 ποτήρια νερό. Η θερμοκρασία του δεν πρέπει να είναι πάνω από 40 βαθμούς (δεν θα καίει). Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο του μια γουβίτσα. Εκεί μέσα ρίχνουμε το αλάτι. Γεμίζουμε μισό ποτήρι με το νερό που έχουμε ζεστάνει και εκεί μέσα διαλύουμε καλά τη μαγιά. Ρίχνουμε αυτό το νερό στο μπωλ κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί, ώστε η ζύμη μας να μην κολλά στα χέρια μας αλλά ούτε και να είναι πολύ σφιχτή. Χωρίζουμε σε κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που έχουμε) τη ζύμη και ανοίγουμε το κάθε ένα με τον πλάστη σε σχήμα λαγάνας. Βάζουμε τις λαγάνες στα ταψιά και τα τυλίγουμε με κουβέρτες. Όταν διπλασιαστεί ο όγκος τους, τις πατάμε με τα δάχτυλά μας να κάνουν γουβίτσες και τις τρυπάμε που και που με ένα πιρούνι. Κατόπιν με ένα πινέλο τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ 
- 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες 
- 2 καρότα 
- 2 κρεμμύδια 
- 1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 
- 1 πιπεριά πράσινη 
- 3 σκελίδες σκόρδο 
- Αλάτι πιπέρι - Λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Βράζουμε τα φασόλια σε νερό σκέτα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια που έχουμε ψιλοκόψει. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, την πιπεριά κομμένη σε τέταρτα ροδέλας, το σκόρδο κομμένο, το αλάτι, το πιπέρι και τρία ποτήρια νερό. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα φροντίζοντας να μην πήξει (προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί). Σε ένα ταψί ρίχνουμε την έτοιμη σάλτσα και τους γίγαντες σουρωμένους και τα βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς και τα ψήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα τους.

ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ 
- 1 φρατζόλα ψωμί μπαγιάτικο 
- 100 γραμμάρια ταραμά 
- 2 λεμόνια 
- 1 κρεμμύδι 
- Λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Παίρνουμε την ψίχα του ψωμιού και την βάζουμε σε ένα μπωλ μαζί με νερό τόσο ώστε να καλύπτει πλήρως το ψωμί. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια παίρνουμε με τα χέρια μας το ψωμί και το στύβουμε όχι όμως πάρα πολύ σφιχτά. Τρίβουμε σε τρίφτη το κρεμμύδι και το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το χυμό των 2 λεμονιών, τον ταραμά και το ψωμί. Τα χτυπάμε όλα μαζί προσθέτοντας σιγά σιγά λάδι δοκιμάζοντας που και που. Η ποσότητα του λαδιού που χρειάζεται εξαρτάται από το γούστο του καθένα μας.

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ 
- 1 αστακό φρέσκο (1 κιλό περίπου) 
- 4 μεγάλες γαρίδες 
- 1 πακέτο μακαρόνια 
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 
- 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες 
- 1/2 πιπεριά πράσινη 
- 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο 
- 1/2 κρασοπότηρο λευκό κρασί 
- Αλάτι, πιπέρι 
- Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Πλένουμε καλά τον αστακό και τις γαρίδες. Παίρνουμε ένα κομματάκι μπαμπάκι, το ποτίζουμε με ελαιόλαδο και με αυτό βουλώνουμε τις τρύπες του αστακού. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει, τόσο ώστε να καλύπτει τον αστακό μας. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το κρασί, αλάτι και μετράμε με το ρολόι πέντε λεπτά. Αφού περάσει ο χρόνος αυτός, ρίχνουμε μέσα τον αστακό, τις γαρίδες και τα αφήνουμε να βράσουν έως ότου ο αστακός αλλάξει χρώμα (περίπου μισή ώρα). Βγάζουμε τον αστακό και τις γαρίδες από την κατσαρόλα και στο νερό του βράζουμε τα μακαρόνια al dente. Ανοίγουμε και αφού αφαιρέσουμε τα εντόσθια, ξεχωρίζουμε την ψίχα του αστακού από το κέλυφος. Την ψίχα που αφαιρέσαμε από τα πόδια του αστακού, θα την χρησιμοποιήσουμε στην σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σε αυτό τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες, την πιπεριά κομμένη σε κομματάκια, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και την ψίχα από τα πόδια του αστακού. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο νερό από αυτό που έχει βράσει ο αστακός. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να δέσει. Σε μια πιατέλα ρίχνουμε τα βρασμένα μακαρόνια, στο κέντρο βάζουμε την ψίχα του αστακού, περιφερειακά τις 4 γαρίδες και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα. Η αστακομακαρονάδα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε. Μην κάνετε το συχνό λάθος που κάνουν σε πολλά καταστήματα. Η αστακομακαρονάδα δεν συνοδεύεται με τυρί.

πηγή: mykosmos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος!