Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

0 σχόλια

Μέθοδος Εκτέλεσης 

Για τη γαλοπούλα

Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2-3 μέρες. 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. 
Τα φέρνουμε σε βρασμό, αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε το υγρό και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 1 μέρα στο ψυγείο. 
Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε ξεσκέπαστη τη γαλοπούλα στο ψυγείο για ένα βράδυ για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα της. 
Βάζουμε το μήλο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. 
Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω ταψάκι με νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς. 
Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να κάνει καλή κρούστα. 

Για τη γέμιση

Σωτάρουμε το κρεμμύδι πολύ πολύ καλά μαζί με σκόρδο και αλατοπίπερο και θυμάρι στο μισό βούτυρο . 
Προσθέτουμε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε καλά το ψωμί για να πάρει καλό χρώμα. Αυτό μπορεί και να πάρει και μιά ώρα… 
Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν ανακατεύουμε πολύ για να μην γίνει σαν κόλα. 
Βάζουμε σε πιατέλα. 
Για την κράνμπερι σως
Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια. 

Για τη σάλτσα ψωμιού

Βάζουμε το γάλα με το γαρύφαλλo και τη δάφνη να βράσει. 
Αφαιρούμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει τ γάλα τα αρώματα των μυρωδικών για 15 λεπτά. 
Σουρώνουμε και πετάμε τα μυρωδικά. 
Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα, προσθέτουμε την κρέμα και τα ψίχουλα και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. 
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Για τις πατάτες.. 
Βράζουμε για 5 λεπτά. Σοτάρουμε καλά στο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο με αλατοπίπερο και μυρωδικά..

πηγή: akispetretzikis.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος!