Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

ΛΙΓΗ ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

0 σχόλια

Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να δρα προστατευτικά στην καρδιά και να βοηθεί τους πάσχοντες από διαβήτη να ρυθμίσουν καλύτερα το σάκχαρό τους, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση. 

Όπως έδειξε, οι φλαβανόλες της σοκολάτας βελτιώνουν σημαντικά την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα, αυξάνοντας τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης. 

Η ανάλυση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, βασίσθηκε σε 19 προγενέστερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 1.131 εθελοντές. Στις περισσότερες από αυτές τις μελέτες οι εθελοντές κατανάλωναν πλάκες σοκολάτας και όχι ροφήματα σοκολάτας, επομένως τα ευρήματα δεν πρέπει να γενικεύονται ώστε να συμπεριλάβουν και τα ροφήματα με σκόνη σοκολάτας, λένε οι ερευνητές. Όπως εξηγούν, το παρατηρούμενο όφελος εξαρτάται από την ποσότητα των φλαβανολών που καταναλώνονται. 

Η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερες φλαβανόλες σε σύγκριση με τη λευκή ή τη σοκολάτα γάλακτος. Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται και με μειωμένη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία επίσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιομεταβολικά νοσήματα. 

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι φλαβανόλες του κακάο μπορεί να ασκήσουν βραχυπρόθεσμα καρδιομεταβολική δράση, η οποία όμως θα πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω σε ειδικά σχεδιασμένες μελέτες ώστε να αποσαφηνιστεί αν μεταφράζεται σε μακροπρόθεσμη προστασία από το έμφραγμα και τον τύπου 2 διαβήτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σίμιν Λιου, καθηγητής Επιδημιολογίας & Ενδοκρινολογίας και διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Καρδιομεταβολικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ.

πηγή: ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος!