Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

6 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΑ

0 σχόλια

Κάθε χρόνο όταν μυρίζει καλοκαιράκι κατακλυζόμαστε από μηνύματα για δίαιτες. Είναι η εποχή που ξυπνά το κίνητρο για μια βελτιωμένη εικόνα του εαυτού μας στην παραλία. Μαζί και η αναζήτηση για μια δίαιτα-εξπρές ως αντίδοτο στις τύψεις για έναν ακόμη χειμώνα που πέρασε ανεκμετάλλευτος.

Μήπως όμως άλλη μια λίστα με διατροφικά «πρέπει» και «δεν πρέπει» είναι πύργος στην άμμο; Για καλύτερα θεμέλια μπορούν να προηγηθούν έξι αναζητήσεις:
1. Επιλογές: Τι έχει λειτουργήσει και τι όχι στο παρελθόν; Ποιο μοντέλο διατροφής ταιριάζει με τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας; Ποια μέθοδος; (Αλλοι νιώθουν καλά με τον βελονισμό, άλλοι με τη νηστεία). Πώς θα έχει διάρκεια; (Γυμναστήριο ή όργανα στο σπίτι; Αυστηρή πειθαρχία ή χαλαρά βήματα;) Με ποια κριτήρια θα αναζητήσουμε πληροφορίες;
2. Νέες σκέψεις και συνήθειες. Ας κρατήσουμε ένα ημερολόγιο διατροφής. Βλέπουμε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές; Συναισθήματα που οδηγούν στο ψυγείο; Χρησιμοποιούμε το φαγητό για να διαχειριστούμε πλήξη, μοναξιά, στρες, θυμό, ενοχές; Πώς θα σπάσουμε τον κύκλο; Ας σκεφτούμε σταδιακά βήματα προς νέες συνήθειες.
3. Πιθανά εμπόδια. Μπορούμε να προβλέψουμε λύσεις πριν από αναμενόμενα προβλήματα; Ταπεράκι στη δουλειά. Πλύσιμο αποβραδίς λαχανικών για τη σαλάτα. Ετοιμα σνακ χαμηλών θερμίδων για ώρα... συναισθηματικής ανάγκης. Ακουστικά για να μη βαριόμαστε στο γυμναστήριο. Με ποιον φίλο να κάνουμε chat όταν είμαστε έτοιμοι να λυγίσουμε;
4. Πρόσθετα όπλα. Ποιες ικανότητές μας σε άλλους τομείς να μεταφέρουμε στη δίαιτα; Την πειθαρχία στη δουλειά; Τις ιδέες στο μαγείρεμα; Μπορούμε να κάνουμε σύμμαχο τον/τη σύζυγο στο καθημερινό μενού ή να δεσμευθούμε σε φίλους ότι θα ανακοινώνουμε την πρόοδό μας.
5. Ξεκάθαρος, μετρήσιμος και ρεαλιστικός στόχος. Πόσα κιλά, σε πόσο διάστημα; Πώς ξέρουμε αν προχωράμε; Υπολογίζουμε πότε να φορέσουμε το παλιό αγαπημένο μας παντελόνι.
6. Η σημασία του στόχου μας. Τι σημαίνει για μας η πρόθεση να αδυνατίσουμε; Υγεία, αυτοεκτίμηση, αποδοχή, νεότητα; Ποιοι θα είμαστε όταν θα τα έχουμε καταφέρει; Αυτό είναι το όραμα που έχουμε να κρατήσουμε ζωντανό για να μη σταματήσουμε. Ας γεμίσουμε τον κόσμο μας με φωτογραφίες, κείμενα και αντικείμενα που το υπενθυμίζουν και μας εμπνέουν.
Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach

πηγή: ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος!