Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΝΟ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ

0 σχόλια

Ποια η επίδραση του πορνό στη σχέσης

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η επίδραση της πορνογραφίας στη σχέση δεν είναι απαραίτητα αρνητική και ότι πολλοί παράγοντες εμπλέκονται και διαφοροποιούν την επίδρασή της (Hald & Malamuth, 2008). 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη (Resch M. & Alderson K., 2013) που διερεύνησε αν η ειλικρίνεια του άνδρα για τη χρήση πορνογραφικού υλικού παίζει θετικό ή αρνητικό ρόλο στην ικανοποίηση της γυναίκας από τη σχέση.
 
Οι γυναίκες που δήλωσαν ότι οι σύντροφοί τους ήταν ειλικρινείς μαζί τους για τη χρήση πορνογραφίας είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τους συγκριτικά με τις γυναίκες που δήλωσαν πως οι άνδρες τους ήταν ανειλικρινείς μαζί τους. 

Ωστόσο, φάνηκε πως οι γυναίκες δεν ήταν μόνο ικανοποιημένες από τη σχέση τους επειδή ο σύντροφός τους ήταν ειλικρινής για τη χρήση πορνό, αλλά επειδή τα ζευγάρια που χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια έχουν άλλα χαρακτηριστικά (π.χ. καλή γενική επικοινωνία, κοινό χρόνο κ.λπ.), τα οποία αυξάνουν την ικανοποίηση.

Τελικά, η ειλικρίνεια για τη χρήση πορνογραφικού υλικού αυξάνει ή μειώνει την ικανοποίηση από τη σχέση;

Το ενδιαφέρον της νέας μελέτης έγκειται στο ότι καθώς αυξανόταν η ειλικρίνεια του άνδρα σχετικά με τη χρήση πορνογραφικού υλικού, μειωνόταν η ικανοποίηση από τη σχέση που δήλωναν οι γυναίκες. 

Το δεδομένο αυτό ίσως εξηγείται από ευρήματα άλλων μελετών που δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στη χρήση πορνό. 

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν πορνογραφικό υλικό σε μικρότερη συχνότητα και ποσότητα από τους άνδρες (Morgan, 2011). Επίσης, οι γυναίκες συχνά αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους χρησιμοποιεί πορνογραφικό υλικό επειδή οι ίδιες είναι σεξουαλικά ανεπαρκείς (Peter, 2009). 

Φαίνεται, πως η ειλικρίνεια γύρω από την προσωπική χρήση πορνογραφικού υλικού μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες που δημιουργούν δυσαρέσκεια. Ισως, η αμοιβαία κατανόηση να είναι περισσότερο ωφέλιμη.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

πηγή: ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος!